Informatie

Lessen & activiteiten

Wij bieden lessen van beginnende tot gevorderde ruiters in de leeftijd tot 18 jaar. Uiteraard zijn de lessen aangepast naar het niveau van de ruiter. Het belangrijkste is plezier en veiligheid. Paardrijden moet leuk zijn en in eerste instantie beginnen we dan ook met vertrouwen kweken. Zoals ik altijd zeg: niets moet, behalve lief zijn voor je pony.

B = beginnend, HG = half gevorderd en G = gevorderd. Vaste lesdagen en tijden zijn;

 • maandag 15.00 (B), 16.00 (HG/G)
 • dinsdag 15.00 (B/HG), 16.00 (B/HG), 17.00 (B/HG)
 • woensdag 15.00 (B), 16.00 (HG), 17.00 (G)
 • donderdag 15.00 (B)
 • vrijdag 15.00 (B), 16.00 (G)
 • zaterdag 10.00 (B), 11.00 (HG/G), 12.00 (B), 13.00 (HG/G), 14.00 (HG/G)

Wij werken met kwartaalabonnementen. Deze kosten 60 euro per maand voor 1 keer per week rijden. De 2 keer per week ruiters betalen 120 euro. Een losse les kost 15 euro.

Niet iedereen wil of kan elke week rijden. Losse lessen zijn ook zeker mogelijk, echter kan hiervoor geen vaste plek afgesproken worden. Losse lessen kunnen dus gepland worden wanneer er afmeldingen (door ziek, zeer, partijtjes) zijn.

Rijden bij de Ponyhoeve

Ik probeer zoveel mogelijk afwisseling te bieden tijdens de lessen. Dit is net zo belangrijk voor de kinderen als voor de pony’s. De veluwe, dijkgatbosbos en ijsselmeerritten zijn een hele belevenis en ook de springlessen zijn populair. We maken met regelmaat een rit over de dijk en we organiseren veel dressuur/spring en behendigheid wedstrijden en ponyleasedagen. Uiteraard wordt hierbij goed gekeken naar het niveau van de ruiter. Het ponykamp afgelopen jaar was zeer geslaagd en de jaarlijkse sinterklaas/spelletjes dag wordt ook erg gewaardeerd.

Sinds December 2020 is de Ponyhoeve aangesloten bij de Manege en Ruiterbond en is daarbij ook het keurmerk welzijn en veiligheid afgegeven. Een hele mooie opsteker. Meer weten over de manege en ruiterbond? www.manegeenruiterbond.nl

Vanuit de manege en ruiterbond werken wij met lesovereenkomsten. Dit lidmaatschap kost 24 euro per jaar, u krijgt hiervoor een ongevallenverzekering, een ruiterpaspoort en het kwartaalmagazine “manegeruiter”. Een lesovereenkomst is verplicht.

Daarnaast werken we ook met de manegeplan app. Hierin kunnen lessen afgemeld en aangevraagd worden.

Huisregels de Ponyhoeve:

 • Voor zowel het terrein als op het paard geldt een rookverbod.
 • Aanwezigen op het terrein dienen zich rustig en respectvol te gedragen, niet gillen en schreeuwen en niet op hooibalen klimmen.
 • Onze voertuigen en machines zijn niet bedoeld als speelgoed of klimtoestellen.
 • Afmelden voor een les dient minimaal 24 uur voor aanvang van de les te gebeuren anders wordt deze doorberekend.
 • Voor het welzijn van onze pony’s hanteren wij een maximaal gewicht van de ruiter van 75 kilo.
 • Het zoek raken van geld of spullen is voor eigen risico.
 • Wij zijn niet aansprakelijk voor schade/ongevallen en eventuele andere calamiteiten. U verblijft op ons terrein op eigen risico. Het paardrijden is eveneens op eigen risico.
 • U bent te gast op het terrein van de Ponyhoeve. Zowel uw eigen als gebruikte spullen dienen opgeruimd te worden.
 • Wees u bewust dat u handelt en wandelt tussen levende have. Dieren kunnen onverwacht gedrag vertonen. Breng uzelf, anderen en het dier niet in gevaar.
 • Bij het rijden dienen alle ruiters een goed passende veiligheidshelm te dragen evenals een lange broek en degelijk schoeisel. Helmen zijn bij ons te leen. Ivm hygiëne adviseren wij een eigen helm te gebruiken.

De ene persoon heeft nu eenmaal meer aanleg voor paardrijden dan de ander, dat maakt niets uit. Iedereen is hier welkom en iedereen is gelijk. Spelenderwijs met respect voor de pony’s kijken we wanneer het kind eraan toe is om een stapje verder te gaan. Hierdoor kunnen ook angstige kinderen zich op hun eigen tempo ontwikkelen. Vanwege de kleinschaligheid en vele aandacht kunnen de kinderen echt een band opbouwen met hun pony.

De lessen moeten afwisselend zijn, dit houdt het voor pony en kind leuk. We maken veel gebruik van pionnen en balkjes, maar soms gaan we ook een spel doen met een bal of andere attributen.

In de meer gevorderde lessen maken we ook met regelmaat een sprongetje. Tijdens de vakanties zijn er extra springlessen waarbij een parcours wordt gebouwd. Ook hierbij geldt weer dat niets moet en je alleen mag doen wat goed voelt.

Scroll naar boven