Doneeractie

https://www.doneeractie.nl/dierenarts-rekening-shadow-barry/-91766?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR24LeSJVVwZ8bOovWxerql09bY1nXjnJNrTlOvrBbUtq9-fE6deK2wAOJk_aem_AbWauyZ5P4MLSIruK4cWYAy5WBCYDOm2myIS7kG2WAzvEPAHJ3-mZkeNTBxQy4KKq3ULK2ZhUjQ1i8skRbOD1Dve

Lees hieronder ons verhaal…

7 Mei 2024  Shadow is ziek…😔 Toen ik de pony’s vanmiddag uit de wei ging halen vond ik Shadow een heel stuk minder opdringerig dan normaal. Dan gaan mijn voelsprieten al uit staan! Ze mocht eigenlijk in de wei blijven maar voor de zekerheid mee naar huis genomen. Daar ging ze in rap tempo achteruit.. De dierenarts was er vlot en na het standaard controle riedeltje, darmontspanners en opvoelen besloten om te sonderen. De sonde inbrengen ging wel goed maar leverde 2 gigantische bloedneuzen op. Het was een waar bloedbad; zowel ik, de dierenarts en de stal zaten onder het bloed. Shadow had goed op moeten knappen maar deed dit helaas niet. Het mesten kwam niet op gang, ze bleef timide en wilde niet eten. Ze was verder wel alert en ik heb nog een stuk gewandeld in de hoop om zo de darmen op gang te brengen. Helaas zonder resultaat.

Ik wilde zo niet de nacht in dus de dierenarts kwam opnieuw langs. Weer het hele riedeltje en bij het opvoelen leek ze de verstopping te voelen. Die was dus bijna bij de uitgang! Weer een sonde en gelukkig dit keer een iets minder heftige bloedneus! Vannacht een aantal keer mijn bed uit om Shadow te checken!

8 Mei 2024 Helaas over de nacht geen vooruitgang en geen mest. Dus richting kliniek gegaan. We hebben haar achter moeten laten op de kliniek en tot ons verdriet ziet het er niet echt super goed uit..De buikecho die op de kliniek gemaakt is was ernstig afwijkend. Het gekke is dat Shadow dit niet in gedrag laat zien. Shadow is absoluut zichzelf niet maar wel gewoon alert en trok op de kliniek ook Kate mee naar het gras. Dus of Shadow is keihard voor zichzelf maar dat zou wel heel bijzonder zijn. Menig paard met zo’n slechte buikecho kan niet meer op zijn benen staan. Ook tijdens het opvoelen leek het minder ernstig dan op de buikecho.

Een beetje dubieus dus maar de dierenarts wilde Shadow nog 1 kans geven om het zelf op te lossen… Shadow kreeg nog 2 uur de tijd (inmiddels 1 uur) anders wordt ze geopereerd. En dat is natuurlijk niet niets. Ze heeft 60-70% kans op een goede afloop. Moet dan in ieder geval 6 weken boxrust en 3-6 maanden revalideren.

Ik mag ook nee tegen de operatie zeggen maar dan is inslapen de enige andere optie. Tja, ga die keuze maar maken… Shadow is nog heel jong en fit. We hebben gezegd dat als het nodig is zij geopereerd mag worden. De kosten zien we dan wel weer.

Update 12.22; Shadow wordt nu voorbereid voor de operatie! 

Update 16.38; operatie is geslaagd. Ze staat weer. Prognose voor nu gunstig!

9 Mei 2024 Vanochtend zijn Frank, ik, Kate en Britt bij Shadow op bezoek geweest.

Helaas troffen we een hoopje ellende aan. De dierenarts maakte zich ook zorgen (over de nacht was het wel goed gegaan). Shadow had nog veel koliekpijn en voelde zich slecht, iets wat niet te verklaren is. De echo was weer slechter dan vlak na de operatie.

Er werd gemeld dat er 50% kans was dat er toch weer een operatie plaats zou gaan vinden (of inslapen). Dat viel nogal rauw op ons dak. Hoever kan je gaan voor de kwaliteit van de pony en qua kosten. We hadden besloten om haar nog 1 keer de operatie door te laten maken. Bloeduitslagen waren niet heel afwijkend en er werd overlegd met de chirurg.

Terwijl Britt en ik bij Shadow stonden te kroelen liepen er straaltjes maaginhoud uit haar mond. Direct gemeld bij de dierenarts en deze heeft opnieuw een sonde ingebracht. Echt bizar hoeveel maaginhoud eruit kwam. 2 volle emmers!

Dit kan zeker de koliek en de afwijkende echo verklaren. Het is opnieuw een groot probleem maar de nieuwe operatie verdwijnt nu wat meer naar de achtergrond. Ze krijgt medicatie om haar darmen te stimuleren.  Ze zien dit probleem vaker na een operatie en 7 op de 10 paarden komt hier weer doorheen. Duimen dus dat Shadow daarbij hoort!

Update 17.00 Gaat wel iets beter dan vanochtend. De echo is een stuk beter, ze is niet meer zo pijnlijk geweest, ze heeft nog 2 keer een sonde gehad, de laatste keer liep deze een halve liter af (is normaal). De dierenarts is een stukje optimistischer dan vanochtend maar benadrukte dat we er absoluut nog niet zijn. Zo heeft Shadow nog een hoge hartslag wat toch duidt op ongemak en ze heeft wat koorts. Beide niet heel vreemd maar liever niet natuurlijk. Ook lijkt Shadow wat timide, de dierenarts zou haar liever iets actiever zien. Nog steeds erg spannend dus en nog steeds fingers crossed!

Update 23.00 Net weer gebeld, ze lijkt zich wat beter te voelen. Koorts is ook gezakt. Helaas vanavond wel weer 10 liter maaginhoud verwijderd. Dat Shadow knetterhard voor zichzelf is blijkt maar weer want de paar sprietjes hooi die ze kreeg at ze graag op. Dat was nog voor het verwijderen van de maaginhoud. Meeste paarden willen dan absoluut niet eten. Afwachten en natuurlijk medicatie geven is het enige wat we kunnen doen. Zolang Shadow wil vechten doen we met haar mee!

10 Mei 2024 Vanochtend weer bij Shadow op bezoek geweest. De dierenarts was niet heel tevreden ondanks dat Shadow er wel een stukje beter bij staat.

Even in medische termen; Shadow heeft nu POI (post operatieve ileus) wat betekent dat haar darmen volledig stil liggen. Hierdoor ontwikkelt zij steeds reflux (ophoping in de maag). Dit is een groot probleem en behoorlijk zorgelijk. Vanochtend hebben ze 13 liter af laten lopen vanuit haar maag. Dat is natuurlijk bizar veel. Het enige wat Shadow aan ongemak laat zien is een verhoogde hartslag, wat een enorme bikkel. Ze krijgt uiteraard medicatie om de darmen te stimuleren maar de uitkomst is onzeker. Ze heeft natuurlijk wel degelijk kansen anders waren we niet zo verder gegaan. Met Shadow haar sterke karakter moet het gewoon goed komen.

Ik heb haar vanochtend uitgebreid gepoetst en daar genoot ze van. Ook zei de dierenarts dat ze likstenen mocht ter bevordering van het speeksel maar die op de kliniek vond madam niet lekker. Ik ben gelijk naar een ruitersportzaak in de buurt gereden en het alle verschillende likstenen die er waren gekocht! Eén daarvan vond ze wel lekker en is ze een tijdje mee bezig geweest! Kom op Shaddie, we missen je hier!

11 Mei 2024  Vandaag heeft Shadow een goede stap gezet. Vanochtend 4 liter, vanmiddag 0,5 liter en vanavond ook 0,5 liter reflux. Tot 2 liter is normaal. Ook heeft ze vandaag weer voor de eerste keer gemest. Shadow is ongeduldig, vervelend en opdringerig! 💪 Zoals we haar kennen dus! 😇 Ze heeft meerdere ontsnap pogingen uit haar stal gedaan!  De dierenarts spreekt van een hele positieve ontwikkeling. Wel benadrukte hij dat we er echt nog niet zijn maar dat we wel op de goede weg zitten! Super trots op die stoere merrie! Heel veel dank ook naar paardenkliniek Hollands Kroon voor de geweldige zorgen!

12 Mei 2024  Laten we beginnen met het allerbeste nieuws van vandaag! Shadow gaat goed naar omstandigheden, ze mest en ze heeft geen reflux meer gehad. Vanochtend na het sonderen was ze iets koliekerig geweest (niet heel verontrustend vond de dierenarts) maar de rest van de dag stond ze er goed bij. Op dit moment is het geen nieuws=goed nieuws. Ik heb mezelf en haar beloofd dat ze vrijdag weer thuis komt en ineens lijkt dat niet zo onrealistisch meer!

13 Mei 2024 We worden heen en weer geslingerd tussen emoties. Gisterenavond kreeg ik al een belletje dat er toch weer 4 liter reflux in haar maag was blijven staan. Vanochtend zijn Britt en ik naar haar toe gegaan. Shadow had net een plukje hooi gegeten en stond erbij als een hoopje ellende. Ze had veel pijn en wist niet waar ze het zoeken moest. Er zou een buikecho gemaakt worden om haar darmen nog eens goed te bekijken. Ik had besloten dat als de echo slecht bleek te zijn we deze lijdensweg direct zouden stoppen.

10 minuten voor de echo knapte ze op, ze was weer aan het bedelen voor hooitjes en werd weer meer alert. De echo was niet top, maar goed genoeg om nog door te gaan. Er is passage. Het allermeest waarschijnlijk is dat Shadow zo pijnlijk is door maagzweren. Ze eet natuurlijk al 5 dagen niet en daar is het maagdarmstelsel van een paard niet op gemaakt. Zodra ze wat eet zakt ze weer in. Na de echo durfde de dierenarts het aan om het eten wat op te bouwen. Shadow mocht wat slobber. Daar viel ze echt op aan maar na 4 happen stopt ze ermee en gaan haar zweren in de maag pijn doen. Dit is heel vervelend en sneu maar niet direct dodelijk. Ze krijgt uiteraard medicatie voor de maag.

Update 17.00 Net gebeld door de dierenarts.  Vanmiddag geen reflux en het eten wat opgevoerd. Door de gulzigheid van Shadow liep ze, jawel, een slokdarmverstopping op. Kan er ook nog wel bij! Slokdarmverstopping was gelukkig redelijk vlot opgelost. Door het vele sonderen is de slokdarm ook geïrriteerd dus is er nu besloten om dit niet meer te doen. Het eten gaat inmiddels beter. We gaan er weer voor! Dierenarts kan natuurlijk geen garantie geven maar zei dat dit wel een goede stap in de richting is!

15 Mei 2024 Tijd weer voor een update. Dat het hier even niet lekker loopt is een understatement. Barry was denk ik van mening dat Shadow teveel aandacht kreeg en werd gisteren ook koliekerig. Opperste staat van paraatheid, wat is er in vredesnaam aan de hand. De dierenarts heeft mij verzekerd dat beide zaken los van elkaar staan. Dierenarts maakt zich niet echt zorgen om Barry. Lijkt wat verstopt te zitten mogelijk ivm weinig drinken, warme weer. Hij heeft zowel gisteren als vandaag een sonde gehad met laxeermiddelen en nu wachten op de 💩.

En dan Shadow, ze gaat naar omstandigheden goed. De dierenartsen zijn redelijk tevreden. Ze eet (het liefst gras, hooi/slobber lijkt nog te pijnlijk voor haar maag) en mest (weliswaar waterdun). Ik heb op de kliniek nog gras voor haar geplukt en dat vond ze heerlijk. Ze was vandaag erg aan het trillen maar dat lijkt te komen door een laag calcium. Dat krijgt ze nu via het infuus. De verwachting is zeker dat ze het weekend nog op de kliniek staat.

16 Mei 2024 En zo is ook Barry op de kliniek aangekomen. Nog steeds niet gemest en in overleg ook naar Hollands Kroon zodat hij daar frequenter gelaxeerd kan worden. Zijn bloeduitslagen zijn verder ook prima dus we gaan ervoor dat hij snel weer thuis is.

Met Shadow gaat het niet zo goed. De steeds wisselende berichten zijn slopend. Ik weet het ook echt allemaal even niet meer. Shadow wil niet echt eten en staat te trillen. Ze hebben voor de zekerheid gekeken of er reflux in de maag was maar dat was niet het geval. De dierenarts weet het ook niet meer dus een andere weg in geslagen. Shadow mocht even in de berm grazen en dat deed haar wel goed. Er is weer een buikecho gemaakt en hierop was te zien dat haar darmen wel aan het werk zijn. Ook heeft ze wat sondevoeding en prednison gehad. Mogelijk wordt dit alles veroorzaakt door de maagzweren. We zijn nu 8 dagen verder na haar operatie. Besloten is dat ze dit weekend wel goede stappen moet maken… Shadow was wel blij om Barry te zien, ik had ze graag bij elkaar in de stal gehad maar dat is geen optie ivm mest en voercontrole. Wanneer er toezicht is mogen ze wel bij elkaar!

16 Mei 2024 22.00 wij zijn in een nachtmerrie beland.

Zojuist hebben wij afscheid genomen van Shadow en Barry. Beide hebben nooit een kans gehad. Wij zijn verslagen, zo boos en stuk van verdriet.

17 Mei 2024 Bedankt allemaal voor jullie lieve berichten. Hoewel ik het nu niet op kan brengen om op iedereen te reageren wordt het zeker gewaardeerd. Er zijn natuurlijk ook veel vragen en dat snap ik.

Tot gisterenochtend werd gedacht dat beide zaken niet met elkaar te maken hebben. Echter ging Barry in de middag snel achteruit en stond er net zo bij als Shadow (trillen, extreem zweten, koliek, kwijlen, afhangende oogleden, bultjes in de mond). Toen gingen de alarmbellen af. Na wat testjes en zoeken kwamen ze tot de vernietigende conclusie dat beide pony’s last hebben van grass sickness.

Dit is heel zeldzaam, de dierenarts loopt al 20 jaar rond op de kliniek en heeft dit nog nooit gezien. Één collega had ooit eens 1 paardje gehad, de overige collega’s ook nog nooit. Daardoor is er ook weinig over bekend. Het kan door ganzen/vogels komen. Heeft waarschijnlijk iets met botulisme te maken en komt eigenlijk alleen voor in de maand Mei en bij 2 tot 7 jarige paarden. Ik had niets kunnen doen om dit te voorkomen. Uiteraard hebben wij direct de andere pony’s van het weiland gehaald.

Voor beide pony’s betekende dit dat er geen hoop meer was. Shadow heeft het waarschijnlijk zo lang volgehouden door de intensieve zorg.

Heel veel dank naar het hele team van paardenkliniek Hollands Kroon. Het was gruwelijk om gisterenavond met 2 dode pony’s in een stal te zitten maar het is met zoveel respect en kundigheid gedaan. Ik probeer mijzelf te troosten met de gedachte dat de lijdensweg voor beide voorbij is. En dat ze samen over de groene weilanden aan het racen zijn.

Shadow, mijn mooie lieve Shadow. Wat ben ik trots op haar, de strijder. We hadden nog zoveel mooie plannen. En Barry, zo ontzettend lief. Onze kleine topper. Hij leeft voort in zijn dochters. Beide pony’s hebben voor altijd een plek in mijn hart. Ik zal ze nooit vergeten. 

Dat ik hiervan een knauw heb opgelopen zal duidelijk zijn. Ik durf nauwelijks nog de stal in te lopen uit angst voor nog meer zieke pony’s. Uiteraard houden wij ze goed in de gaten en staan wij in nauw contact met de dierenarts. 

17 Mei 2024 De angst overstijgt het verdriet. Vanmiddag zag ik Noud in gestrekte stand staan en een keer schrapen met zijn been. De angst sloeg mij om het hart en in paniek heb ik de paardenkliniek gebeld.

Zij waren zo begripvol en ik mocht gelijk voor de zekerheid met Noud hun kant op komen.

Hoewel Noud gewoon op de trailer gemest had, goede darmgeluiden en hartslag heeft, goed plast en eet, niet trilt en geen afhangende oogleden heeft hebben ze hem uit voorzorg een sonde met paraffine gegeven. Ze snappen mijn paniek en Noud mag daar vannacht blijven zodat hij goed in de gaten gehouden kan worden.

18 Mei 2024 Deze hel kost mij minmaal 10 jaar van mijn leven. Voor nu gaat het goed met Noud. Hij eet, drinkt, plast en poept. De dierenarts heeft hem vanochtend nogmaals goed onderzocht en vond geen afwijkingen. Noud heeft ook geen raar gedrag meer laten zien. De dierenarts denkt (met de nadruk op denkt) dat hij geen grass sickness heeft. We mogen hem ophalen maar we mogen hem voor onze gemoedsrust ook nog een nacht laten staan. (De dierenarts houdt veel rekening met mijn labiele toestand! 😅) Arme Noud durft waarschijnlijk nooit meer gestrekt te staan want dat levert hem minimaal 2 keer een volledige arm in zijn rectum op.

Goed, dat ik wat labiel ben mag duidelijk zijn. Het vertrouwen moet weer groeien. Dat komt wel weer. De steun die ik van iedereen krijg doet mij ontzettend goed! 😘 Eeuwig dankbaar daarvoor! De andere pony’s gaan op dit moment goed.

Update 17.00 Noud is weer thuis, het gaat goed met hem.

22 Mei 2024 We zijn inmiddels bijna een week verder na het overlijden van Shadow en Barry. Nog steeds leeft iedereen ontzettend mee en is er veel geld gedoneerd.

Ik ben zelf altijd graag eerlijk en open en zal de zaken niet mooier maken dan ze zijn. En om iedereen een idee te geven waarvoor er gedoneerd wordt wil ik dit graag met jullie delen. Net als het uiteindelijke bedrag wat opgehaald gaat worden. Gisteren heb ik de dierenarts rekening gekregen. Dat de rekening fors zou zijn wist ik natuurlijk. Alleen had ik wel ingecalculeerd dat ik Shadow en Barry dan weer mee naar huis kon nemen. Dat zou het waard zijn! Het liep anders, Shadow en Barry komen nooit meer thuis. Het voelt als een dubbel verlies. Ruim 8 duizend euro verder en 2 dode pony’s. De totale dierenarts rekening komt uit op 8391,10 euro. En zakelijk gezien is de schade nog veel groter omdat we Shadow (4500) en Barry (2000) ook kwijt zijn. En daar heb ik verder even geen woorden voor…

Iedereen ontzettend bedankt voor alle donaties en steun in welke vorm dan ook! Dat is wat ons nu op de been houdt! ❤️

23 Mei 2024 Donderdagavond 16 Mei om 17.49 gaat de telefoon; de dierenarts. Niet heel gek, we zouden immers nog even contact hebben. Die ochtend had ik Barry ook naar de kliniek gebracht en het zat mij niet lekker.

Dierenarts kwam meteen tot he point; ik ben bang dat ik heel erg slecht nieuws heb. Ik kon alleen maar “oh?” zeggen.

“Barry is over de dag heel erg achteruit gegaan. Veel onrust en dezelfde symptomen als Shadow. Met een oogtest zijn we uitgekomen op grass sickness. Dit is vrijwel in alle gevallen dodelijk en ons advies is dan ook om ze te euthanaseren”.

Alsof de grond onder je voeten weggeslagen wordt. De shock was zo groot dat ik in eerste instantie rustig bleef. Echt allebei vroeg ik nog. De dierenarts vertelde dat ze snapte dat het veel is in een keer. Met Barry kon ik nog even wachten en aankijken maar het advies was om in ieder geval Shadow die avond nog te laten euthanaseren. Echter voor Barry was er ook geen hoop meer. Dat zou meer voor mijn gevoel zijn dat ik ze niet tegelijk zou hoeven te laten gaan.

Afgesproken dat we zo snel mogelijk naar de kliniek zouden gaan. Eerst de andere pony’s van de wei af. Ondertussen Frank gebeld; kom nu alsjeblieft naar huis… Met Luke samen de pony’s naar huis gebracht. Hij 4, ik 11 tegelijk -> geen aanrader…

Kate kwam thuis van haar vriendinnetje en het haar gelijk verteld. Ze heeft gekrijst en is de weg op gerend. Hart verscheurend. Terwijl we op Frank aan het wachten waren mijn ouders nog gebeld en wat dingetjes hier geregeld.

En dan met lood in je schoenen op weg naar de kliniek. Daar aangekomen stonden Barry en Shadow mij alert aan te kijken. Ze waren blij ons te zien. Beide waren doorweekt van het zweet, stonden als een gek te trillen en hadden hangende oogleden maar het koppie was nog zo goed. We hebben geknuffeld, gehuild, afscheid genomen. Barry had zijn ‘’niet eten masker” nog op en die afgehaald en hem nog gras gegeven. Het maakte nu toch niet meer uit.

We hebben nog een tijd met de dierenarts gepraat. Ook hij was zeer onder de indruk en heeft wel 5x “ik werk hier al 20 jaar en ben nog nooit een geval van grass sickness tegengekomen’’ gezegd. Door Barry weten we nu wat er ook met Shadow aan de hand is. Anders waren we daar niet achter gekomen. Doordat ze in topconditie waren hebben ze het zo lang volgehouden. Dierenarts was duidelijk; beide pony’s hebben geen enkele kans op genezing. En dan moet ik ook sterk zijn en het lijden van Barry ook stoppen.

En dan de meest bizarre vraag ooit; welke pony eerst. Welke pony gaan we in hemelsnaam eerst doodmaken. Dat is toch niet te bevatten. Gelukkig nam de dierenarts dit besluit. Eerst Shadow, zij is het grootste en dan kunnen we zien hoe zij gaat liggen. De grote ‘’inslaapstal’’ werd riant opgestrooid. Shadow kreeg iets om rustig te worden en liep vrolijk mee naar de andere stal. Ik zie haar nog gaan, blij dat ze even haar eigen stal uit mocht. Terwijl ze een flinke hap stro neemt krijgt ze het narcosemiddel toegediend. Met het stro in haar mond zakt ze heel langzaam door haar beentjes heen. Dan ‘’de spuit’’, met 10 seconde is ze weg. Ze was op, moe gestreden…

Heel veel tijd is er niet. Door naar Barry.. Ook hij krijgt na de nodige kussen en knuffels en ‘’dank je wel voor alles’’ een rustgevertje en wordt meegenomen naar de stal waar Shadow al ligt. Hij krijgt het niet echt mee. Ook hij krijgt het narcose middel en wordt rustig naar de grond geleid. En ook hij is met 10 seconde weg.

En dan zit je daar, links ligt Barry en rechts ligt Shadow. Een hele slechte droom. Kate maakt wat vlechtjes en die knippen we af. Ze zegt dat ze heel blij is dat ze nu geen pijn meer hebben en vraagt wat we vanavond eigenlijk gaan eten. De dierenarts komt regelmatig even kijken en is ook onder de indruk. Zo zitten we een hele tijd bij ze. Na een half uur komt de dierenarts weer kijken. Ik voel dat hij eigenlijk wel naar huis wil maar ik wil niet bij de pony’s weg. Dan is alles definitief. Toch de kracht gevonden om op te staan. Voor de allerlaatste keer gedag zeggen tegen mijn toppers, nog een laatste keer een knuffel en een kus en voor de laatste keer “het spijt me zo, bedankt voor alles, ik ga je zo missen’’ zeggen.

Compleet lamgeslagen rijden we terug naar huis. We stellen een aantal meiden op de hoogte en plaatsen een berichtje op facebook. Kate heeft honger dus rijden we langs de Mac Donalds. Een bizarre wereld waar we even in beland zijn.

En nu zijn we alweer een week verder. Een week waarin we zo ontzettend veel steun en liefde hebben mogen ontvangen. Ik heb er geen woorden voor en wil jullie uit de grond van mijn hart daarvoor bedanken! Lieve Barry en Shadow, fly high!

Scroll naar boven